Naar mijn mening heeft succesvol zijn alles te maken met voorbereiding, teamvorming en volharding. Dat geldt voor veel zaken in het leven, maar zeker voor mijn vakgebied, transities en transformaties.


Ik heb in verschillende rollen aan transities en/of transformaties gewerkt. Wat ik geleerd heb is dat succes valt of staat met drie elementen: voorbereiding, teamvorming en volharding. Ik vergelijk dat graag met topsport, zoals een ocean race.

Voorbereiding
Wat je ook doet, om planmatig te kunnen werken moet er sprake zijn van voorbereiding. Heb ik alles wat ik nodig heb? Welke stappen moeten uitgevoerd, en in welke volgorde? Wat is belangrijk, wat is bijzaak? Breek het plan op in logische en goed uitvoerbare onderdelen. Keep IT simple. Wat als het niet lukt? Is er een plan B? Dit zijn geen vragen die je tijdens de wedstrijd nog wil beantwoorden. Dat moet je vooraf afgedekt hebben wil je enige kans van slagen hebben. Goede voorbereiding loont, ik zie dat dit in veel programma’s tot succes heeft geleid.


Dongfeng-Banner-FB

Teamvorming
Het tweede aspect is teamvorming. Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder. Dit is buitengewoon belangrijk. Een groep mensen maakt nog geen team, hoe goed ieder individu ook is. Om als team succesvol te zijn moet er eerst een succesvol team gemaakt worden. Dat kost tijd, moeite en energie. Elkaar leren kennen. Met elkaar leren werken. Het is een onmisbaar element dat ik vergelijk met de sportwereld. Samen trainen totdat het goed gaat. Op elkaar ingespeeld raken, dezelfde wedstrijd spelen. Aan een half woord genoeg hebben. Daar horen duidelijke afspraken over taken en verantwoordelijkheden bij.


race-storm1

Volharding
Na de voorbereiding kan het plan uitgevoerd worden. Welk project of programma gaat nou niet gepaard met verassingen, tegenslagen maar ook meevallers. Hoe goed je je ook voorbereidt: je kunt niet alles voorzien, voorkomen of oefenen. Net als bij een oceaan race waar aspecten als het weer en het water zich niet laat beïnvloeden.

Een succesvol team garandeert geen overwinning. Volharding is nodig om bij tegenslagen door te blijven gaan. Focus te houden op het doel. Ook al betekent dat niet altijd de overwinning die je voor ogen had, de finish halen met het team is uiteindelijk het belangrijkste.

water_edge_bubbles_hd-wallpaper-17345